Wat is het krokodil effect in SEO?
Op het eerste zicht lijkt het geweldig: je website wordt vaker weergegeven in Google, je impressies stijgen. Maar het aantal mensen dat doorklikt naar je website neemt af. Dit is het krokodil effect. In Google Search Console zie je de grafieken van impressies en klikken uit elkaar groeien. De lijnen lijken wel de open bek van een krokodil. De bovenste kaak (impressies) stijgt, de onderste (klikken) daalt of blijft stabiel.

Dit patroon is geen toeval. Het is het resultaat van nieuwe functies in de zoekmachines. AI Overviews (AI-samenvattingen) in Google zijn de belangrijkste oorzaak. Maar er is meer aan de hand.
Wat veroorzaakt het krokodil effect?
1. AI Overviews in Google
Sinds 2024 verschijnen er steeds vaker AI-gegenereerde overviews boven de klassieke zoekresultaten in Google. In juni 2025 verscheen dit in ongeveer de helft van de zoekopdrachten. Deze samenvattingen geven direct antwoord op je vraag, zonder dat je verder moet klikken. Jouw site kan als bron getoond worden, maar meestal gebeurt dat met een link tussen zeven tot acht andere bronnen. Als je niet in die opsomming terechtkomt, loop je veel bezoekers mis.
2. Zero-click searches zijn de norm
Meer dan 60% van de zoekopdrachten worden volledig beantwoord in de zoekresultaten zelf. Gebruikers krijgen hun antwoord meteen voorgeschoteld en moeten niet meer doorklikken naar jouw website. Zero-click searching was al een trend die begonnen met snippets. AI overviews versnelt de impact.
3. Informatieve zoekopdrachten krijgen vaker AI-blokken
AI overviews verschijnen vooral bij informatieve zoekopdrachten zoals “wat is de wetgeving voor stekkerzonnepanelen”. Als je als bedrijf inzet op content die goed uitlegt, inspireert of helpt, zakt het meetbare effect hiervan omdat Google nu zelf het antwoord geeft, rechtstreeks in de zoekresultaten, niet op je website.
4. Meer concurrentie in de SERP (search engine results page)
Niet alleen AI-blokken, maar ook uitgebreide zoekresultaten, video’s, reviews en kennisblokken vullen de zoekpagina. Zelfs als jij op de eerste pagina staat, word je naar beneden geduwd door andere, opvallendere plaatsingen. Klassieke blauwe links verdwijnen steeds verder naar beneden.
5. Veranderend klikgedrag van gebruikers
Sommige gebruikers zijn sneller tevreden. Vroeger lieten ze zich inspireren door meerdere websites, nu zijn ze gericht op snelle antwoorden. Vaak scannen ze enkel de samenvatting en haken ze af. Je impressies stijgen want je website wordt als bron genoemd, maar de kans wordt kleiner dat mensen je gezien hebben.
Heb je zelf last van het krokodil effect?
Open jouw Google Search Console. Vergelijk de grafieken van impressies en klikken van de laatste maanden. Zie je dat de lijn van impressies stijgt of gelijk blijft, terwijl het aantal klikken zakt? Ziet het eruit zoals de open mond van een krokodil? Dan heb je last van het krokodil effect.
- Steeds meer impressies: Je site verschijnt vaker, soms omdat je als bron in AI overviews wordt getoond.
- Minder klikken: Gebruikers blijven hangen op de zoekpagina zelf.
- Lagere CTR (Click-Through Rate): Je doorklikratio zakt fors. Onderzoek toont cijfers van een daling met 24% tot 45%, afhankelijk van type zoekopdracht.
Als je deze informatie niet onmiddellijk vindt, kunnen wij je hierbij helpen. Geef ons een seintje.
Wat zijn de gevolgen voor jouw bezoekcijfers?
- Meer moeite om bezoekers te lokken: Zelfs met sterke SEO, betrouwbare content en hoge posities, is het geen garantie dat je nog bezoekersaantal niet daalt.
- Zichtbaarheid zonder resultaat: Je wordt wel gevonden, maar haalt er minder uit. Je meet enkel ‘zichtbaarheid’, niet meer engagement, leads of klanten.
- Klassieke SEO metrics werken minder: Impressions, ranking, zelfs organisch verkeer , ze betekenen minder dan vroeger. Je moet meer kijken naar de traditionale meting van marketingsucces, zoals merkherkenning, engagement en naamsbekendheid.
Wat kan je doen tegen het krokodil effect?
Optimaliseer voor AI Overviews
Wil je als bron genoemd worden in een AI Overview? Dan moet je content voldoen aan drie basisregels:
- Duidelijke structuur: Gebruik duidelijke titels en korte paragrafen. Maak vaak gebruik van opsommingen en vraag-en-antwoord-stijl.
- Relevantie en betrouwbaarheid: Jouw uitleg moet aansluiten op de vraag. Breng expertise en autoriteit mee (denk aan E-E-A-T: ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid).
- Technisch in orde: Zorg voor een toegankelijke, snelle en foutloze website met correcte HTML-structuur.
Google kiest meestal voor bronnen uit de organische top 10-12, maar ook lagere posities verschijnen in de bronnen voor niche zoekopdrachten.
Laat je content scoren op engagement, niet enkel op zichtbaarheid
- Maak je content meer klikwaardig: Zet in op sterke, uitnodigende titels en intro’s die straffer zijn dan de saaie AI-samenvatting.
- Bouw aan je merk: Zelfs als mensen niet klikken, kunnen ze je merknaam zien en onthouden. Herkenbaarheid wordt steeds belangrijker.
Diversifieer je aanwezigheid
Zet niet alleen in op Google en zijn AI overviews. Verschijn ook op andere AI-platformen zoals ChatGPT, Claude, Bing Copilot of Perplexity. Hoewel hun impact sterk groeit zorgen de AI overviews van Google nog steeds voor meer zichtbaarheid. Wat voor nog meer zichtbaarheid zorgt is adverteren op social media.
Zet in op lokale SEO en visuele content
Lokale zoekopdrachten houden vaak langer stand als bron van klikken, omdat gebruikers sneller actie willen nemen (afspraak maken, route zoeken…). Ook scoren video’s en beelden tegenwoordig steeds beter. Varieer dus je contentvormen, voor extra zichtbaarheid en engagement.
Blijf meten, bijsturen en experimenteren
Blijf jouw data analyseren. Kijk niet enkel naar bezoekersaantallen, maar ook naar zoekopdrachten op je merk, engagement zonder klik (zoals merkvermelding in AI overviews). Test wat werkt en wees niet bang om nieuwe paden te testen.
Praktisch: checklist om het krokodil effect aan te pakken
- Analyseer je Search Console cijfers maandelijks
- Herstructureer je belangrijkste informatieve pagina’s voor snippets en AI-overviews
- Zorg voor heldere opmaak (kopjes, lijstjes, duidelijke antwoorden op vragen)
- Werk actief aan je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid op je website
- Bouw aan je merk: zorg dat mensen je naam onthouden. Veel zichtbaar zijn helpt!
- Diversifieer je verkeer: social media, nieuwsbrieven, sectorpublicatie, AI-platformen,…
Krokodil effect is een uiting van de nieuwe realiteit, minder organisch verkeer
Het krokodil effect is niet het einde van SEO, maar wel het begin van een ander tijdperk. Meer zichtbaarheid is niet genoeg. Je wil gekozen worden. Succesvol zijn met SEO draait vandaag om slim inspelen op AI overviews, betere content maar vooral breed bouwen aan je merk. Contacteer ons als je wil weten hoe we dit concreet aanpakken. Zo kan je net als Bill Haley, See you later Alligator zingen.